Gdzie i co zjeść w Krakowie?

Rozwój Krakowa pod względem turystyki zachęcił wiele osób do otwarcia restauracji, w których można urządzić małą ucztę z całą rodziną. Tak naprawdę wiele punktów gastronomicznych utrzymuje się dzięki osobom przyjezdnym, obecnie zniesione obostrzenia były zatem doskonałą wiadomością dla przedsiębiorców. Również dla klientów, którzy mogą odwiedzić swoje ulubione miejsce i zjeść wartościowy posiłek w pięknej scenerii Krakowa. Restauratorzy czerpią inspiracje smakowe z całego świata, a oferowana w tym zakresie różnorodność zawsze spotyka się z aprobatą klientów.

Gdzie i co zjeść w Krakowie?

Krakowskie restauracje i knajpy

Wspomniana powyżej różnorodność to jeden z największych atutów krakowskiej gastronomii, ponieważ klientom serwuje się zarówno znane powszechnie potrawy, jak i te, na które obecnie jest moda. Wybierając się na przykład na spacer w kierunku Kazimierza i odwiedzając tamtejsze restauracje, można zasmakować potrawki z gęsich żołądków, czulentu, chałki, czy kawioru z wątróbek wywodzącego się z tradycji żydowskiej. Na szczególną uwagę zasługują ponadto desery w cukierniach zlokalizowanych w pobliżu Rynku. Wystarczy wspomnieć o torcie Pischingera, Sachera oraz jabłkowego strudla. Popularny jest także sernik z kratką – wszystko to pozwala na poznanie magii Krakowa z dawnych lat. Generalnie w Krakowie funkcjonuje kilkaset punktów gastronomicznych, w których menu równie dobrze sprawdziłoby się poza granicami naszego kraju. Dość łatwo można znaleźć potwierdzenie tych słów, choćby przez sprawdzenie wyróżnień konkretnych lokali oraz recenzji pozostawianych przez stałych bywalców. Działalność wielu restauracji jest prowadzona przez kolejne pokolenia, a w takich miejscach atmosfera jest niezwykła. Spędzanie w nich czasu stanowi czystą przyjemność ze spożywania posiłków.

Gastronomia w Krakowie

Wśród lokali gastronomicznych działających w Krakowie https://krakowculture.pl/dziedziny/gastronomia/ wyróżnia także bary mleczne, które kojarzą się z dawnymi czasami. Łatwo można się przekonać, iż nie jest mają się one bardzo dobrze i zapewniają posiłki dla mniej zamożnych – na przykład studentów. Po drugiej stronie na horyzoncie pojawiają się tak zwane restauracje finediningowe, z których jedna, jako pierwsza w Krakowie, została odznaczona gwiazdką Michelin. Później dołączyły do nich jeszcze między innymi Bistro Zazie i Restauracja Fiorentina. Swoje miejsce w Krakowie znajdą także entuzjaści kuchni japońskiej, izraelskiej, libańskiej, francuskiej, syryjskiej oraz włoskiej. W krakowskich restauracjach nie brakuje ponadto dobrze znanych potraw – steków, pierogów i w pełni wegetariańskich – bez ani grama mięsa. Powiedzenie „przez żołądek do serca” nabiera w tym mieście jeszcze większego sensu, ponieważ w Krakowie miłością darzy się nie tylko zabytki, historię, ale również gastronomię. W tym miejscu należy jeszcze wspomnieć o jedzeniu sprzedawanym na ulicy - są to wątróbki, flaki, zupy, kiełbaski, salceson i wiele innych. By rozsmakować się w tych specjałach, należy udać się pod Halę Targową lub ponownie spacerkiem na Kazimierz.