Zadbaj o swoje zdrowie, dzięki jeżówce purpurowej

Infekcje wirusowe i bakteryjne towarzyszą nam przez cały rok. W okresie wiosny i zimy nasza odporność spada, dlatego powinniśmy bardziej zwracać uwagę na kondycję układów: odpornościowego, nerwowego, endokrynnego i krążenia. W ten sposób zabezpieczymy się przed zmieniającymi warunkami otoczenia. 

Jeżówka purpurowa to roślina, która posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne, które wzmocnią naszą odporność.

Właściwości jeżówki purpurowej

Co takiego posiada jeżówka purpurowa?  Roślina ta zawiera m.in.: flawonoidy, glikozydy, alkiloaminy i alkiloamidy. W swoim korzeniu ma kwas chlorogenowy, inulinę, glikoproteiny, cynarynę i związki aminowe. Za ich sprawą pobudzone zostaje wydzielanie soku żołądkowego oraz jelitowego, a stymulacji ulegają procesy regeneracyjne. Jeżówka purpurowa ma również działanie przeciwgorączkowe. Zawarte w niej składniki aktywne przyspieszają przemianę materii i działają przeciwgrzybiczo i rozkurczowo. 

Ponadto, jeżówka chroni przed zniszczeniem błon komórkowych i połączeń międzykomórkowych, ponieważ hamuje działanie hialuronidazy. W ten sposób nie dochodzi do wnikania drobnoustrojów w głąb tkanek. Osoby pijące napar z jeżówki ograniczają produkcję histaminy regulującej procesy zapalne. 

Zadbaj o swoje zdrowie, dzięki jeżówce purpurowej

Jeżówka purpurowa, a odporność

Roślina o zbawiennym działaniu uznawana jest za jedno z najbardziej skutecznych naturalnych lekarstw na wzmocnienie odporności. Mogą ją pić osoby zdrowe oraz te, u których stwierdzono osłabiony system immunologiczny. 

Dzięki jeżówce purpurowej stymulowany jest proces fagocytozy, co powoduje zwiększenie odporności organizmu, gdyż bakteri i wirusy niszczone są przez komórki układu immunologicznego. 

Napar z jeżówki pobudza białe ciałka krwi, które wydzielają większą ilość substancji niszczących wirusy. Warto jednak pamiętać, aby w spożywaniu jeżówki zachować umiar. Kurację można stosować przez miesiąc, a następnie zrobić przerwę na pewien czas - np. na dwa tygodnie. 

Jeżówkę purpurową najlepiej spożywać w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę. Zawarty w roślinie kwas kawoilowinowy ma działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne oraz bakteriostatyczne. 

Jeżówka purpurowa sprawdzi się szczególnie w leczeniu zapalenia górnych dróg oddechowych, zapalenia stawów, dróg żółciowych oraz dróg moczowych.