Prozdrowotne właściwości dyni - dlaczego warto jeść dynie?

Jesień to czas, w którym mamy dostęp do wielu sezonowych owoców i warzyw. Jednym z najpopularniejszych warzyw kojarzonych z jesienią jest z całą pewnością dynia. Dynię naprawdę warto jeść, oprócz tego, że jest przepyszna to posiada dodatkowo właściwości prozdrowotne.

Dynia na zdrowie.

Dynia to prawdziwe źródło wielu cennych witamin i minerałów. Zawiera miedzy innymi takie witaminy jak: C, B6, E, K, kwas foliowy oraz duże ilości mikro i makroelementów takich jak: wapń, potas i magnez. Należy również podkreślić, że pestki dyni to prawdziwe bogactwo łatwo przyswajalnego cynk. Warto przy tym zaznaczyć, że pierwiastek ten jest niezmiernie istotny w diecie mężczyzn, ponieważ zapobiega on chorobom jąder oraz przyrostowi prostaty. Ponadto cynk opóźnia także procesy starzenia się komórek. Dynie warto jeść ze względu na karotenoidy, które pełnią funkcje antyoksydantów. Karotenoidy zmniejszają poziom złego cholesterolu oraz redukują ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i miażdżycy. Należy także zauważyć, że im bardziej miąższ dyni jest pomarańczowy to tym więcej ma ona w sobie beta- karotenu. A pamiętajmy, że beta-karoten może zapobiegać rozwojowi nowotworów.

Prozdrowotne właściwości dyni - dlaczego warto jeść dynie?

Dlaczego jeszcze warto spożywać dynie?

Z dyni możemy przygotować wiele pysznych, pożywnych i zdrowych potraw takich jak np.: zupy, placuszki, sosy czy dżemy. Warto zaznaczyć, że dynia może być stosowana w diecie dzieci i alergików, ponieważ jest to warzywo, które bardzo rzadko uczula. Ponadto pamiętajmy o tym, że dynia ma działanie przeciwdrobnoustrojowe oraz pozytywnie wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu ciśnienia tętniczego, a także poprawia wygląd naszej cery i odporność organizmu. Jest to również idealne warzywo dla osób, które dbają o linie. Dynia zawiera, bowiem duże ilości błonnika, dlatego też poprawia przemianę materii i usprawnia pracę układu trawiennego. Na szczególną uwagę zasługują także pestki dyni. Zawierają one duże ilości białka, dlatego są tak doceniane przez sportowców. Warto również dodać, że pestki dyni mają działanie odrobaczające, dlatego też mogą pomóc w eliminacji z organizmu owsików czy nawet tasiemca.