Dieta bezglutenowa i jej wpływ na zdrowie człowieka
Osoby, które są zmuszone przejść na dietę i wybierać produkty bezglutenowe coraz częściej są zasypywane różnego rodzaju produktami wolnymi od glutenu. Wszystko dzięki staraniom producentów, którzy robią wszystko by tworzyć zamienniki żywności dla osób ze stwierdzoną celiakią czy nie tolerujących gluten. Coraz częściej także osoby zdrowe decydują się przejść na tą dietę. Dlaczego warto się jej podjąć?
Produkty bezglutenowe i zalety wynikające z ich spożywania
Osoby, które spożywają produkty bezglutenowe, chorując na celiakię znacznie odczuwają lepsze samopoczucie. Spożywanie produktów z glutenem przez te osoby raz w miesiącu zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci aż o 600%. Dzięki stosowaniu diety bezglutenowej osoby zmagające się z celiakią zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita oraz wpływa na zanik kosmków jelitowych i dolegliwości pokarmowe, które są z tym powiązane.
Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu muszą walczyć z zaburzeniami neurologicznymi, migreną, chronicznym złym samopoczuciem i bólem stawów. Dzięki spożywaniu produktów bezglutenowych można uniknąć wystąpieniu tych objawów.
Dieta bezglutenowa zalecana jest także dla pacjentów ze stwardnieniem rozsianym, a także innymi chorobami autoimmunologicznymi. Zaleca się ją także podczas występowania zaburzeń neurologicznych, autyzmu czy ADHD.
Osoby z stwierdzoną nietolerancją laktozy, stosując dietę bezglutenową mogą częściej wybierać produkty mleczne, gdyż konsekwencje ich spożywania przy zachowaniu diety wolnej od glutenu ma znacznie mniej odczuwalne dla własnego samopoczucia.
Ogromną zaletą płynącą z wybierania posiłków pozbawionych glutenu jest to, że cera jest wolna od zaskórników, co potrafi być przykrą dolegliwością dla wielu osób na co dzień stosujących gluten w swojej diecie.
Gluten – czym jest?
To kompilacja dwóch białek – gluteniny i gliadyny. Jego stworzenie powstaje podczas wyrabiania ciasta, gdy następuje połączenie tychże białek, tworząc dwie odrębne frakcje. Reakcja ta odpowiedzialna jest za spulchnienie i nadanie puszystości. Osoby stosujące dietę bezglutenową eliminują go ze swoich posiłków. Gluten obecny jest w życie, pszenicy i jęczmieniu, czasami także w owsie, który uległ zanieczyszczeniu w kontakcie z innymi zbożami.
Eliminacja glutenu nie musi oznaczać końca świata. Osoby, którym stwierdzono celiakię czy nietolerancję glutenu po jego zlikwidowaniu mogą poczuć się naprawdę dobrze, ponieważ dostarczanie im produktów bez glutenu pozytywnie wpłynie na ich samopoczucie. Jest wiele wartościowych produktów w tej grupie, których spożywanie znacznie wpłynie na komfort życia.
Produkty bez glutenu online? – Jak najbardziej tak!
W Internecie wyszukać można wiele sklepów internetowych, oferujących zdrowe i wartościowe produkty bezglutenowe. Wysyłka takich produktów możliwa jest także z Krakowa. Nie trzeba stać między półkami w sklepie i analizować skład, gdy można to zrobić w zaciszu domowym przed komputerem czy telefonem. To znacznie prostsza i mniej wymagająca forma.